Gezond oud worden

Artrose & Trainen

Heeft u artrose en wilt u trainen?

Lees er alles over in onze blog over Artrose en wat u wel en niet kunt doen

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening, waarbij mensen stijfheid in de gewrichten ervaart. En dit wordt meestal in de ochtend gevoeld. Bij artrose is het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gegaan en op den duur kan dit kraakbeen zelfs geheel verdwijnen. Dit komt vaak voor bij knieen en heupen – ook wel in de vingers. Een gewricht wordt gevormd door twee bot delen.

Op de uiteinden van die botten ligt een gladde bekleding: het gewrichtskraakbeen. Het kniegewricht verbindt het bot van het bovenbeen met het bot van het onderbeen. Op de uiteinden van de botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is normaal heel glad, zodat uw knie gemakkelijk kan buigen, draaien of strekken.


Dit zorgt ervoor, dat de bot uiteinden soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Bij artrose kunnen de bot uiteinden zelf elkaar dan raken. Mede hierdoor ontstaan er ook problemen met het onderliggende bot.

Als reactie op de verminderde kraakbeen bescherming gaat het bot zijn dragende oppervlak vergroten om de druk op het gewricht te verminderen. Artrose kan in alle gewrichten optreden, maar komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, heupen en wervelkolom. In totaal zijn er meer dan 1,2 miljoen mensen die in meer of mindere mate last hebben van artrose.

Hoe ontstaat artrose?

Artrose kan op verschillende manieren ontstaan. Bij overbelasting of herhaalde blessures kan het slijtageproces sneller gaan dan normaal. Een andere oorzaak kan gelegen zijn in een afwijking in de stand van bijvoorbeeld het heupgewricht; hierdoor zal de heup sneller slijten.

Wat ervaren mensen met artrose?

De meeste mensen ervaren stijfheid in de gewrichten, pijn en zogenaamde ‘opstart klachten’. Als men uit bed stapt, uit een stoel opstaat voelt het vaak alsof het gewricht niet helemaal soepel is. Dit noemen we dan de ‘opstart stijfheid’. Wanneer men dan wat beweegt, zal deze stijfheid en pijn afnemen.

Soms meer, soms minder last

Soms hebben mensen een periode van meer pijn en stijfheid, waarna dit weer afzwakt en er minder klachten worden ervaren. Het weer speelt hierin vaak een rol, omdat bij koud, nat weer, de gewrichten wat strammer aanvoelen. Hierdoor is men vaker in de winter beperkt in de bewegingsvrijheid.