Bijlmer Bootcamp Medical voor ouderen in Amsterdam Zuidoost

krachttraining ter preventie van chronische aandoeningen

Hoe sterk bent u vandaag nog?

Lukt het u om de trap op te komen zonder stil te moeten staan?

Krachttraining voor ouderen anno 2021

Beweegt u wel genoeg en eet u gezond?

Wandelen, hardlopen of een lekker stuk fietsen, allemaal activiteiten die een positieve bijdrage leveren aan onze algehele fitheid. Ondertussen weten we dat krachttraining net zo effectief kan zijn en daarnaast ook andere voordelen teweeg brengt. In deze blog post lees je meer over de waarde van krachttraining en hoe jij dit kan aanpakken.

Krachttraining ter preventie van chronische aandoeningen bij ouderen

Bewegen is gezond. Net als goede voeding is genoeg bewegen essentieel om gezond en fit ouder te worden. Cardiovasculaire (met betrekking tot hart- en bloedvaten) training werd gezien als het beste preventieve middel tegen hart -en vaatziektes en diabetes. Ondertussen weten we dat krachttraining net zo effectief kan zijn en daarnaast ook andere voordelen teweeg brengt.

ArenaFysio Amsterdam Zuidoost

Chronische aandoeningen

Op 1 januari 2018 hadden 9,9 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoeningen1. Denk hierbij aan klachten aan het bewegingsapparaat (nek- en rugklachten), hart- en vaatziekten, diabetes en COPD. Veel van deze aandoeningen hebben een sterke relatie met overgewicht. In 2019 had 50,1% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. In totaal heeft 14,7% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder obesitas2.

Movᥱmᥱᥒt ᥲs Mᥱdιᥴιᥒᥱ™

Volwassen mensen met chronische aandoeningen bewegen sporten minder vaak dan de ‘gezonde’ volwassenen. Het woord ‘sporten’ is een breed begrip. In deze blogpost gaan we specifiek in op de effecten van krachttraining. Bij krachttraining wordt vaak gedacht aan gespierde jonge gasten die zware gewichten lopen te zwaaien.

Gelukkig is dit maar een vooroordeel en weten we dat krachttraining voor iedereen geschikt is.

Krachttraining en ouder worden

Met het ouder worden treden natuurlijke veranderingen op in ons lichaam. Zo neemt onze spiermassa af (sarcopenie) en wordt de kwaliteit van spier, pees, gewrichten en bot minder. Het gevolg van die spierafname is dat bewegen steeds moeilijker wordt. De afname aan spieren leidt daarnaast tot een tragere stofwisseling, met tot gevolg dat veel ouderen flink aankomen.

Krachttraining en Spiermassage

Krachttraining is een essentieel middel om spiermassa en daarmee ook de kwaliteit van leven te verbeteren. Andere positieve fysieke effecten naast het behoud van spiermassa zijn; verbetering van uithoudingsvermogen, verminderen vetmassa, verbeteren bot, pees en gewrichtsweefsel.

Mentale gezondheid

Er is bewijs gevonden dat krachttraining positief effect heeft op de symptomen van depressie4. Het blijkt dat meer beweegsessies een groter effect heeft. Daarnaast heeft krachttraining en een training met een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen meer effect dan alleen een training die is gericht op het verbeteren van uithoudingsvermogen.

Hoe ziet krachttraining bij ArenaFysio er uit?

Wij zijn specialisten op het gebied van krachttraining bij oudere mensen. Omdat onze fysio’s veel ervaring hebben, kunnen we u uitstekend helpen met uw vragen en doelstellingen. Wij hanteren een uitgebreide aanpak, waardoor we realistische en haalbare doelstellingen kunnen opstellen.

De ArenaFysio & Bijlmer Bootcamp aanpak

Fysiotherapie Intake

We beginnen met een uitgebreide Intake waarbij we al uw blessures zullen bespreken om een zo goed mogelijk beeld van uw status te kunnen krijgen.

Fysieke Check

Daarna zullen we een fysieke check doen, waarbij we uw blessures testen en nagaan of er een specifieke oorzaak van uw klachten is.

Doelstellingen bepalen

Dan bepalen we samen haalbare doelstellingen en maken we een plan om dit te gaan realiseren.

Hoe vaak moet er getraind worden?

Over het algemeen is tweemaal per week krachttraining voldoende om goede verbetering te realiseren. Dit zal wel gedurende zes tot twaalf weken moeten worden volgehouden, om fundamentele veranderingen te kunnen garanderen.

Fysiotherapie Behandelingen

Indien er fysiotherapie behandelingen nodig zijn, zullen we daarmee beginnen. Zo scheppen we voorwaarden om goed te kunnen starten met krachttraining.

Wil je meer weten over krachttraining met ouderen?

maak een afspraak met een van onze fysiotherapeuten en ervaar onze persoonlijke aandacht